Cafe del Montenegro Januar, 2013. god.

I N T E R V J U

            Rade Bojović

          Nezavisni kandidat za Predsjednika Crne Gore

Pitanje:

1. Kako biste okarakterisali  trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori?

Odgovor: Političke prilike na površini djeluju stabilno, po dubini društva imamo vrenje koje neće ostati bez posljedica. Crnogorska politička klasa je potrošena i diskreditovana u očima većine građana. Političarima malo ko vjeruje. Vlast loše vlada dok njena politika liči na vatrogasca koji unezvereno gasi požare koje je sam potpalio. Nasuprot njoj stoji opozicija koja je sastavljena od svega i svačega. Tu imamo onih koji zaslužuju da budu dio buduće vlasti, ali i onih koji su gori ili nalik sadašnjoj vlasti. Sve u svemu Crnoj Gori su potrebne  temeljite političke i etičke promjene ili će nas na dno povući sebična, pohlepna i neodgovorna politička klasa.    

Pitanje:

2.         Bliže se predsjednički izbori na kojima ste jedan od pretendenata za predsjedničku fotelju.  Kakva su Vaša očekivanja u tom pogledu?

Odgovor: Moja kandidatura je motivisana željom da probudim jednu novu Crnu Goru.  Nakon niza godina koje su moralno, ekonomski i socijalno iscijedile našu zemlju, postaje nepodnošljivo trpjeti političare i hiljade javnih funkcionera koji su odavno sazreli za  promjenu zanimanja. Ja nudim treći politički put – državotvoran, pravedan i slobodan. Zato i očekujem da predsjednički izbori našim građanima pruže nadu i pokažu da mi nijesmo na repu evropske demokratije.

Pitanje:

3.         Po Vašem mišljenu koji kandidat i zbog čega ima najviše šansi da pobijedi?

Odgovor: Najviše šansi ima neustavni kandidat DPSa g.din Vujanović. Njegove šanse su rezultat činjenice da iza njega stoji vladajuća stranka koja je srasla sa državom i koja na raspolaganju ima sve mehanizme legalne i zloupotrijebljene društvene i političke moći. Da nije toga Vujanović bi bio autsajder na ovim izborima. Uostalom, pogledajte kako teče proces davanja potpisa njegovoj kandidaturi. Pod otvorenim i pritajenim prijetnjama značajan broj zaposlenih u državnim i lokalnim organima i javnim ustanovama u kolonama širom Crne Gore obilaze mjesta za potpisivanje. Kada bi moja kandidatura bila na takav način podržana ja bih se već osjećao poraženim. 

Pitanje:

  • Pošto je Pozitivna odustala od predsjedničkih izbora , mislite li da  će sve biti gotovo u prvom krugu izbora ?

         Odgovor: Odustanak Pozitivne ne utiče na ishod prvog kruga jer pobjednika u prvom krugu neće biti. Moja kandidatura sprječava da bilo ko pobijedi u prvom krugu. Ja vjerujem da će se Crna Gora suočiti sa rezultatom koji malo ko očekuje.

Pitanje:

5.         Ukoliko  ipak  bude drugog krug,  kakva su Vaša očekivanja u tom pogledu?

Odgovor: Ako Vujanović i Lekić budu protivkandidati u drugom krugu onda su male šanse da kandidat Demokratskog fronta pobijedi. Ako je budem protivkandidat Vujanoviću o budućem predsjedniku odlučivaće pristalice opozicije. Tada bi se bez dileme saznalo da li se opozicija lažno predstavlja ili ne. 

Pitanje:

6.         Ukoliko Vi ne prođete u drugi krug , kome ćete dati podršku?

Odgovor: Nikome. Ja nijesam kandidat partija niti stranačkih koalicija, niti me interesuju političke kalkulacije. Za mene su i g.din Vujanović i g.din Lekić jednako neprihvatljivi kandidati. U tom slučaju, neka građani slobodnom voljom odluče ko će postati šef države. 

Pitanje:

7.         Opozicija se poslije dugog vremena djelimično ujedinila. Kako gledate na to?

Odgovor: Daleko je ova opozicija od politike koja je potrebna Crnoj Gori. Znate, da sastavite vlast i opoziciju jedva bi skrpili posvećenu, odgovornu i pristojnu vladu.

Pitanje:

8.         Bili ste u rukovodstvu Socijaldemokratske partije.  Kako danas vidite tu partiju i kako komentarišete njene  sve češće sukobe sa Demokratskom partijom socijalista , naročito u pogledu isticanja predsjedničkog kandidata Filipa Vujanovića?

Odgovor: SDPCG s pravom osporava kandidaturu Vujanovića. Ali to nije garancija da će se raskinuti petnaestogodišnji tijesni savez sa DPSom. Ja bih ga raskinuo ali ne vjerujem da će to uraditi lideri SDPCG. 

            Pitanje:

9.         Bili ste i  na čelu Pokreta za nezavisnu Crnu Goru , a to se usko povezuje sa politikom vladajuće koalicije. Da li postoji mogućnost neke saradnje sa vladajućom koalicijom u budućnosti?

Odgovor: Pokret za nezavisnu Crnu Goru je okupljao ljude iz zemlje i dijaspore koji su bez kalkulacija i materijalnih interesa bili posvećeni obnovi crnogorske države. Sa vladajućom koalicijom nas je povezivala državotvorna misija. Kao predsjednik Crne Gore sarađivao bih i sa vlašću i sa opozicijom. Moja suštinska prednost kao  predsjednika iza kojeg stoje samo građani Crne Gore ogledala bi se u mogućnosti da podstaknem značajne promjene i istovremeno vodim računa o političkoj i društvenoj stabilnosti.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *