MINA Podgorica, 01.03.2014.

Intervju

Rade Bojović

Predsjednik Izvršnog odbora Pravedne Crne Gore

Pitanja i odgovori:

1) Da li će Pravedna učestvovati na predstojećim lokalnim izborima u 11 opština i među njima u Podgorici ?

Odgovor: Mi smo bili raspoloženi da kao građanska lista samostalno učestvujemo na najvažnijim izborima u Podgorici i time ponudimo   alternativu političkim partijama. Međutim, izborno iskustvo pokazuje da je aktivna politička javnost u velikoj mjeri partitokratizovana, potkupljiva i nekritički sabijena u stranačke feude. Partije su crnogorsku politiku iskomercijalizovale i pretvorile u obmanjivačko i paradno nadmetanje, prevashodno motivisano ličnim i stranačkim računicama i interesima crnogorskog guslarskog kapitalizma. Samim tim, da bi ste postigli značajniji izborni rezultat nije dovoljno da ponudite reformatorske i ljekovite političke i društvene ideje i posvećene kandidate, već su za kampanju potrebni i značajni materijalni resursi, koje mi za sada nemamo. To je i razlog zašto nećemo moći da samostalno učestvujemo na predstojećim izborima.

2) Da li ste imali pregovore sa nekim od političkih subjekata o eventualnom

zajedničkom nastupu na lokalnim izborima ?

Odgovor: Nijesmo ni s kim pregovarali u vezi zajedničkog izbornog nastupa. Pritom, imajući u vidu naša politička razmišljanja male su šanse da je za bilo koga prihvatljivo naše izborno partnerstvo. Kada ovo kažem onda prije svega mislim na odlučnu izbornu politiku koja bi za cilj imala smjenu DPSa i podsticanje procesa korjenitih društvenih reformi.


3) Kako vidite šanse koalicije Socijaldemokratske partije i Pozitivne
Crne Gore na lokalnim izborima u Podgorici ?

Odgovor: Ova koalicija može biti politički značajna samo ako se jasno formuliše kao reformatorski opozicioni savez koji želi da smijeni DPS, bilo sam – što je nerealno ili sa ostatkom opozicije – što može biti realno. Međutim, ukoliko će politika ove koalicije biti zasnovana na dnevnom kalkulisanju i nejasnim postizbornim ciljevima onda ne vidim njen širi smisao. Nijesam pristalica skrivene i kolebljive politike, pa samim tim i prve koalicione izjave po kojima se nedvosmisleni postizborni stavovi smatraju preranim ili suvišnim više vidim kao okašnjelu i konfuznu političku taktiku. Uostalom, tvorci koalicije mogu da se ugledaju i na DPS koji se već sada ne libi da u duhu svog plastelinskog državotvorstva najavi savezništvo sa ostacima klerikalno-velikosrpskih političkih grupa. Konačno, mislim da će šanse ove koalicije znatno zavisiti od jasno formulisane opozicione politike – koje još uvijek nema, sistemsko-reformatorskog programa – koji se čeka, pa i od odlučne nestranačke ličnosti koja bi trebala da vodi nepotkupljivu i snažnu opozicionu kampanju – koju će teško pronaći.     


4) Kako ocijenjujete nedavno neusvajanje zakona o izboru odbornika i poslanika? Zašto, prema Vašem mišljenju, Demokratska partija
socijalista nije podržala taj akt.

Odgovor: Prvo, taj zakon ne treba usvojiti dok god sadrži rješenja koja favorizuju partijske liste i simbolišu otpor građanskoj demokratiji, što je inače  zajednički interes najvećeg dijela političke klase. Drugo, DPS neće podržati ni jedan zakon koji dovodi u pitanje njihov nedemokratski monopol i kod njih pobuđuje strah od izbornog rezultata. Sve ostalo su  providni politički izgovori.


5) Kakav je Vaš stav povodom predloga Bošnjačke stranke o afirmativnoj
akciji na lokalnom nivou?

Odgovor: Afirmativna akcija je i na državnom i na lokalnom nivou zagarantovana Ustavom Crne Gore. Ipak, ostaje otvoreno pitanje definisanja izborne mjere i načina sprovođenja ovog  nespornog političkog instituta. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *