MINA Podgorica, 26.10.2014.

Intervju

Rade Bojović

Predsjednik Izvršnog odbora Pravedne Crne Gore

Pitanja i odgovori:

1. Ima li na crnogorskoj političkoj sceni prostora za nove opozicione partije?

Odgovor: Mislim da je Crna Gora umorna od partija koje se reprodukuju proput insekata i uskoro se pokažu kao promašeni i besplodni politički projekti. Naravno, uvijek možete iskonstruisati razloge za osnivanje nove opozicione stranke i njeno unikatno mjesto na političkoj sceni. Međutim, ja mislim da je aktuelna dilema primarno vezana za objedinjavanje i promjene unutar postojeće opozicije a ne za dodatno drobljenje kritičke i demokratske javnosti. Konačno, ne morate ni biti opoziciona partija da bi ste bili aktivni protivnik vladajućim strankama. 

2. Je li u Crnoj Gori moguć postanak i opstanak prave opozicione stranke koja bi mogla ugroziti dvodecenijsku vladavinu DPS-a?

Odgovor: Ponavljam da ovonije mehanička već politička dilema. Opozicija koja ima šanse da smijeni DPS u koruptivnoj i neravnopravnoj izbornoj utakmici mora da bude ujedinjena, reformatorska i evroatlantska i mora imati naklonost Zapada. Takođe, takva opozicija treba da bude i personalno uvjerljiva. To znači da bivši unionisti moraju da shvate da pobjedničku opoziciju moraju predvoditi moralni političari sa državotvornom prošlošću. Ukoliko ovo DF i SNP ne prihvataju onda oni ostaju posljednja linija Đukanovićeve odbrane.   

3. Pozitivna Crna Gora je, svega pola godine nakon osnivanja, na palamentarnim izborima DPS-u „uzela“ sedam mandata, a dvije godine kasnije pocijepala se na dvije struje. Da li su, po Vašem mišljenju, te dvije činjenice povezane, ili smatrate da je raskol u Pozitivnoj krenuo „iznutra“?

Odgovor: Žao mi je što se jedna novoosnovana opoziciona stranka raspala na takav način. Mislim da su platili ceh lakomislenoj organizaciji, nepouzdanom i narcisoidnom vođstvu i očiglednim političkim lutanjima.  Jednostavno, Pozitivna je prevashodno postala žrtva vlastitih slabosti i političke nezrelosti.   

4. Mislite li da će bivši članovi Pozitivne formirati novu stranku, i kakva bi bila njena perspektiva s obzirom na sve što je javnost imala prilike da vidi i čuje u proteklih par mjeseci, tokom unutarstranačkih prepucavanja u Pozitivnoj?

Odgovor: Mislim da će se oba suprostavljena krila suočiti sa krupnim teškoćama u pokušaju da zadrže ili obnove iole značajniji politički uticaj. Nema dileme da je način raspada Pozitivne najgora moguća preproruka za nastavak političkog djelovanja. Pritom, treba imati na umu da partije koje se oslanjaju na program i ideje teško stiču povjerenje a lako ga gube. To je razlika između njih i interesnih organizacija poput DPSa i njegovih satelita, gdje fotelje, materijalistički i podanički razlozi guše politička uvjerenja i omogućavaju da stranke traju uprkos brojnim kompromitacijama.    

5. Nedavno su se, tokom i nakon izbora VDT-a, i iz SNP-a mogli čuti oprečni stavovi i polemike između funkcionera te stranke, i postaje sve očiglednije da se i u toj partiji javljaju različite struje. Mislite li da bi se i SNP-u mogao ponoviti scenario iz Pozitivne?

Odgovor: Bilo bi dobro da sve što je u opoziciji vještačko i namješteno  i formalno pređe kod Đukanovića. Očigledno je da nije moguće praviti značajniji opozicioni projekat dok se ne raščiste odnosi u opozicionim strankama. Inače, SNP već duže vremena ide na ruku DPSu i zato bi razmrdavanje ove partije bilo poželjno.

6. Smatrate li da “usitnjavanje” opozicije najviše ide na ruku vladajućoj koaliciji?

Odgovor: Naravno da je sitna opozicija jednaka krupnoj vlasti. Inače, imajući u vidu domaće političke kapacitete u Crnoj Gori i nema prostora za   više od dvije respektabilne opozicione partije. Pritom, prethodno je potrebno  obezbijediti zrelo vođstvo i definisati  političke platforme koje će dovesti do tako uređene opozicije. To je i razlog što je komično slušati najave o formiranju novih opozicionih stranaka ili grupa iako su potencijalne razlike između njih i postojećih organizacija male ili neznatne. Za sada, nasuprot DPSu i udrobljenim režimskim frakcijama posložena je neefikasna opozicija u nizu suvišnih kolona. 

7. Kakvi su Vaši planovi kada je Pravedna Crna Gora u pitanju, i hoće li se vaš politički klub uskoro transformisati u političku partiju?

Odgovor: I dalje ćemo se baviti najtežom misijom u Crnoj Gori. Trudićemo se da okupljamo slobodne i odgovorne građane koji su spremni da kritički misle, nude rješenja i učine nesebičan napor za ideju pravednog društva. Takođe, uporno ćemo raskrinkavati crnogorsku partitokratiju i politiku koja je državu svela na lične i stranačke interese. Konačno, Crnoj Gori nije potrebna još jedna partija već preuređenje opozicione i kritičke javnosti radi stvaranja  odgovorne, moderne i prosvijećene snage koja će uspjeti da smijeni DPS. To je jedan od naših programskih ciljeva i političkih procesa koje ćemo podržavati. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *