MINA Podgorica, 20.05.2013.

Intervju

Rade Bojović

Predsjednik Izvršnog odbora

Pravedne Crne Gore

Pitanja i odgovori:

1. Kakvi su planovi Pravedne Crne Gore za neki budući period, da li predstoji neka reorganizacija u Pravednoj?

Odgovor: Imamo namjeru da do jeseni reformišemo naš politički klub i pripremimo se za samostalan nastup na lokalnim izborima na Cetinju i Podgorici. To prije svega podrazumijeva otvorenost prema građanima koji politiku shvataju kao posvećenost javnom i državnom interesu i samim tim prihvataju treći politički put. Mi smo uvjereni da politika ima smisla samo ako nije u sukobu sa pravom i moralom i ako je zasnovana na vrijednostima pravednog, slobodnog i prosvijećenog građanskog društva.  

2. Budući da ste bili potencijalni kandidat za predsjednika, kako sada vidite trenutnu situaciju i dešavanja oko predsjedničkih izbora?

Odgovor: Situacija je prirodan ishod dominirajuće crnogorske politike. DPS i Vujanović su sasvim zaslužili da se dalje urušavaju. SDP je zaslužio da se zapetljava između unutarrežimskog opozicionarstva i DPSovskog zagrljaja. Dok je Lekićevski našminkana i udrobljena opozicija zaslužila da joj izmakne pobjeda upravo na ovakav način. 

3. Mislite li da je, time što opozicija nije priznala pobjedu Filip Vujanovića, a i što manji koalicioni partner DPS-a, SDP, smatra da Vujanović nije ustavni kandidat, doveden u pitanje legitimitet izbora?

Odgovor: Izbori su se u svakom slučaju pretvorili u političku lakrdiju i dodatno ojačali poludemokratski poredak. Pritom, niti je DPSu smetala neustavna Vujanovićeva kandidatura, niti je opoziciji smetao policijski predsjednički zakon i ukupan izborni ambijent. Jedno je sigurno, ovakvi predsjednički izbori su samo posljedica iskvarene i komercijalizovane političke prakse. Vlast zaslužuje upravo ovakvu opoziciju, dok je opozicija razlog više za pesimističke društvene projekcije.    

4. Mislite li da sva ova dešavanja mogu da utiču i na odnos građana prema predsjedniku?

Odgovor: Ne mislim. Ovdje dominiraju građani koji zaziru od odgovornosti, slobode i demokratije, pa zašto bi oni remetili Vujanovićev nakrivo nasađeni predsjednički mandat. S druge strane, onaj dio građana koji su kritični prema sistemu i istovremeno razumiju značaj utemeljene države, svakako su manjina koja nije u stanju da odlučujuće utiče na političke procese. 

5. Kako u Pravednoj ocjenjujete bojkot parlamenta, mislite li da je to pravi način za ostvarivanje političkih ciljeva?

Odgovor: Postoje političke prilike kada je bojkot opravdan i nužan. Međutim, u Crnoj Gori nikada nije postojala kritična masa građana koja bi bila spremna da stane iza bojkota, osim ukoliko nije režiran od strane vlasti. Dok, što se tiče trenutnog slučaja, realno je očekivati da se Lekićevi opozicionari brzo i uredno vrate u parlamentarne klupe.

6. Budući da će 21. maja biti obilježeno sedam godina od obnavljanja nezavisnosti Crne Gore, kako Vi, kao neko ko je bio u bloku za nezavisnost, sada vidite državu Crnu Goru?

Odgovor: Kao državu u pogrešnim rukama. I kao državu prema kojoj  dvolično i uporno pružaju ruke oni koji su sve učinili da ne bude država. Konačno, kao beznadežnu i kvazi-državu ukoliko se ne pokrenu radikalne sistemske reforme koje će ići u pravcu promjene političke klase i utemeljenja demokratske, preduzetničke i državotvorne zajednice zasnovane na vladavini zakona.

7. Koje su najveći dobiti od obnavljanja crnogorske nezavisnosti i šta možete izdvojiti kao dobre strane napravljene za ovo vrijeme, a šta su, prema Vašem mišljenju, najveći problemi sa kojima se zemlja suočava?

Odgovor: Najveća dobit je što je pružena šansa jednom inferiornom i  neodgovornom društvu da od sebe napravi pristojnu zajednicu. Crna Gora se ipak našla na spoljnopolitičkoj mapi i ponovo je postala dio međunarodnog političkog poretka. Istovremeno, povećala je svoje šanse da se priključi evroatlantskoj civilizaciji, što bi dugoročno trebalo da bude ljekovito. Međutim, na unutrašnjem planu nije urađeno ništa što bi bilo od presudnog značaja za napredak države i društva. Ojačana je partitokratija i politika ličnog interesa, vladavina zakona se još ne nazire, živimo u malokrvnoj i neslobodnoj građanskoj zajednici, stvorili smo nepravedno društvo sa sumnjivim ili namještenim režimskim milionerima i siromašnom većinom, imamo slabu ekonomiju i prezaduženu državu koju guši stranački, etatistički i koruptivni duh, nijesmo riješili pitanje crnogorskog identiteta, toleriše se velikodržavna, klerikalna i diskriminatorska praksa. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *