Podgorica, 27.03.2013. Hotel RAMADA Govor: Rade Bojović, predsjednik Izvršnog odbora

Poštovani građani,

Cijenjeni predstavnici medija,

Dragi prijatelji,

Večeras smo organizovali ovaj otvoreni skup u želji da pokažemo široj javnosti da postoje građani koji istrajavaju u unaprjeđenju naše domovine – jer je nesebično vole, jer vide sve njene tegobe, jer znaju s čim nema kompromisa, jer se protive pretvaranju sugrađana u taoce političkih stranaka i jer su spremni da slijede viziju državotvorne, pravedne i odgovorne Crne Gore. Ovdje večeras nema partijskih aplaudera, ovdje nema stranačkih prvaka čija se politika iscrpljuje u formuli »u ime domovine za svoju korist«, ovdje nema onih koji nacionalne i političke identitete mijenjaju na način koji bi zastidio svakog pristojnog kameleona, niti ovdje večeras ima ikoga koji bi moje nesuđene predsjedničke protivkandidate mogao da sretne na putu kojim se teže ide.

Vi ste dio one Crne Gore koja se već dvadeset godina ne miri sa politikom koja se završava u krugu vlastoljubive ali istrošene dominirajuće stranke, njenih nesmjenjivih ali sve više  bojažljivih lidera i njenih dobro namještenih  saveznika koji su nacionalne barjake povezali preko očiju,  ne bi li imali dobar alibi za tumaranje kroz crnogorsku stvarnost. Takva vladajuća politika stavila je omču oko vrata demokratskim i reformatorskim promjenama. Međutim, ta omča sve više popušta i tanji se, jer dio šavova već puca iznutra dok drugi dio će sve više da nagrizaju otvorena briselska poglavlja.    

Vi ste isto tako i dio one Crne Gore kojoj se ne može prodavati tuđa velikodržavna ideologija i nebrojeno puta viđeni populizam kao rješenje za našu budućnost. Jer mi ne zaboravljamo lice politike koja je u tuđem interesu višestruko razorila Crnu Goru, koja je iznjedrila tranzicione  kabadahije i udarila temelje današnjim nedaćama. Takva opoziciona politika je svoje rame za plakanje uglavnom tražila izvan Crne Gore, ali je  svojim tumaranjima po crnogorskim ćorsokacima bila i ostala ključni oslonac većeg dijela aktuelne vlasti s kojom zajednički baštini  najtamnije stranice naše nedavne prošlosti.

Mi odlično znamo da u Crnoj Gori još uvijek dominira politika koja bi da svoje protivnike smjenjuje tako što bi mahali njihovim manama dok bi svoje brojne grijehe najradije pohranili na nedostupna mjesta. Pritom, crnogorski politički kabare je danas jedinstven balkanski proizvod. Riječ je o predstavi koja scenski ujedinjuje »čuvare« crnogorskog mira, tvorce komercijalne državnosti i tzv. liberalne ekonomske planere sa zaleđenom rukom u državnoj kasi – s jedne strane, i s druge strane – demagoge  zagledane put Kosova polja, helikopterske crkvene virtouze i mađioničarske reformiste koji bi modernizaciju društva započeli tako što bi jedni trebali da odu da bi slični ili još gori došli. Obje ove politike danas se sudaraju na beznadežnim predsjedničkim izborima. Pritom, obje ove politike spaja isto shvatanje  lične odgovornosti, razumijevanje demokratije kao sistema napravljenog za stranke i zbog stranaka, ista bojazan od slobodnih građana i ista spremnost da loše rezultate pravdaju ili globalnim poremećajima ili ličnim traumama iz svakodnevne političke prakse.    

Poštovani učesnici današnjeg skupa,

Crnoj Gori, pored ova dva izlokana puta, potreban je alternativni-treći politički i društveni put čiji oslonac mogu biti samo oni koji već dvije decenije istrajavaju na ideji nezavisne ali demokratske pravne države, baš kao i oni koji su spremni da pokrenu reforme unutar samodovoljnih stranaka, ili nove generacije koje već plaćaju ceh vratolomijama crnogorske političke klase. Ako ne želimo biti dio ovakve vlasti koja je u stalnom bijegu od odgovornosti i koja je javni interes svela na puku ličnu kalkulaciju, niti želimo biti dio opozicije koja misli da se propagandnim šminkanjem može sakriti ružno političko naličje, onda su pred nama tri izbora – ili da ćutimo i trpimo ili da se selimo ili da se borimo za afirmaciju politike čije ideje bi neselektivno otvorile vrata boljoj budućnosti Crne Gore. Ja znam da treći put, nakon svih razočarenja i padova, zvuči bajkovito ali isto tako znam da je nova politička vizija neophodna ako ne želimo Crnu Goru pretvoriti u tamni vilajet po kojem se preganjaju mrziteljske i zaludne politike. Pritom, ova ideja nije politički ekskluzivizam, okrenut samom sebi i naježen prema oponirajućim ili drugačijem mišljenju. Naprotiv, u mjeri u kojoj su političke snage u stanju da raskidaju istrošene lance, odbace neodrživi sistem, suoče se sa neprihvatljivom društvenom nejednakošću i praksom feudaliziranih političkih karijera – moraju se otvarati vrata zajedničke budućnosti u kojoj ulaznica za uspjeh neće biti članska ili familijarna karta. Pritom, ne zaboravimo da Crna Gora nije niti Kina niti Rusija, pa samim tim nemamo neiscrpne prirodne i ljudske resurse. Naša jedina šansa je u politici koja će voditi računa o svakom valjanom čovjeku, koja će stvoriti sistem u kojem  će najdarovitiji i najsposobniji biti na vrhu, dok se istovremeno neće ignorisati sudbina običnog čovjeka.  Ili ćemo kao država podstaći procese u kojem će najbolji među nama uspješno živjeti i raditi u Crnoj Gori i u kojoj će svi drugi pronaći svoj pristojni životni kutak ili možemo samo očajavati zbog neodgovorne i neuspješne politike utemeljene na iznuđenoj podršci. 

Moje je mišljenje da stvaranje buduće politike koja bi Crnoj Gori vratila nadu uključuje slijedeća rješenja: (1) odlazak političkih lidera opterećenih aferama, kao i veteranskim i kontroverznim karijerama; (2) kritička otvorenost prema evroatlantskim integracijama; (3) eliminacija partitokratije u korist građanske demokratije; (4) stvaranje preduzetničkog ekonomskog sistema i eliminacija parazitskog i koruptivnog privrednog modela koji je u posjedu  političkih grabljivica i brojnih neproduktivnih javnih institucija ; (5) razvoj oslonjen na korjenitu reformu obrazovanja koja bi uklonila postojeći nekorisni, komercijalizovani i kvantitativni sistem srednjeg i visokog školstva; (6) faktičko oslobađanje pravosuđa od  politike i neprofesionalizma putem nove sudske reforme koja bi bila posvećena stvaranju funkcionalne pravne države osposobljene za brzo privođenje pred lice pravde državnih funkcionera, koruptivnih javnih službenika i krupnih kriminalaca – sa idejom nulte tolerancije prema državnom, privrednom i organizovanom kriminalu, (7) rješavanje identitetskih pitanja na načelima multietničke i sekularne države ali i razumijevanju činjenice da crnogorski nacionalni i kulturni identitet ne može biti predmet trgovine po mjeri bilo čijih velikodržavnih interesa i asimilatorskih ideja.            

Dragi sugrađani,

Ovi predsjednički izbori su nam omogućili da nepogrešivo detektujemo trenutnu crnogorsku realnost. Ali iza te realnosti se krije ogromno nezadovoljstvo društvenim prilikama i prigušeni bijes prema političarima koji ne pokazuju nikakvu volju za odricanjem i pronalaženjem dalekosežnih rješenja koja bi život učinili podnošljivijim ubjedljivoj većini beznadežnih i  osiromašenih građana. Režim je stvorio neslobodan politički poredak koji građane svodi na podanike koji pod prijetnjom očuvanja gole egzistencije otimaju budućnost svoje djece, dok istovremeno opozicija  generiše unaprijed izgubljene bitke ne želeći da se suoči sa vlastitim likom u ogledalu. Ovo je dovoljan razlog da slobodni građani ne prihvate  mirenje sa stvarnošću u kojoj na kraju krajeva i ne može biti pobjednika, niti će taj pobjednik biti privilegovana i bogata manjina koja se posljednjih godina razmahala sa crnogorskim barjacima. Konačno, svima nama je jasno da su Crnoj Gori potrebne krupne promjene, koje se istina neće desiti preko noći, ali mi moramo biti dio tih promjena i mi nemamo pravo da odustajemo – prije svega zbog odgovornosti prema sebi ali i generacijama koje dolaze. 

Na kraju, želim da Vam se još jednom zahvalim na podršci predsjedničkoj kandidaturi čiji je suštinski motiv počivao u potrebi da se javno promoviše autonomna i nezavisna ideja alternativnog političkog puta. Izrazita naklonjenost medijske i šire javnosti tokom kampanje, bez obzira na razloge koji su spriječili da se prikupe potpisi, uvjeravaju me da je kandidatura imala svoj smisao. Uostalom svako značajnije javno pregnuće  traži da se napravi onaj prvi, obično najteži korak.

Hvala Vam na pažnji i prisustvu večerašnjem skupu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *