Rade Bojović Lični stav 28.09.2012.

Suton političke klase

Izborna kampanja je ogolila iscijeđenost političkih partija i istrošenost političara. Političke protivnike objedinjuju nemoćni pokušaji motivisanja biračkog tijela. Sumorno, namješteno i nevoljno  djeluju izborna okupljanja. Nikada javnost nije bila u tolikoj mjeri ravnodušna prema parlamentarnim izborima. Većina građana ne vjeruje  strankama, niti u političkim liderima prepoznaju spremnost da podnesu bilo kakvu žrtvu za opšte dobro. Tu činjenicu neće promijeniti ni malokrvni izlazak na birališta, ma kolikav on bio.

Postaje očigledno da je crnogorska politička klasa suštinski delegitimisana i u očima javnosti svedena na društvenu grupu posvećenu otuđenoj borbi za vlast, ličnim i stranačkim interesima. Zato otrcano djeluju stranačka obećanja i pozivi na partijska dostignuća, istorijske i evroatlantske zasluge. U okolnostima koje nijesu obećavajuće, partitokrate ne ostavljaju  pošten utisak, niti su u stanju da probude nadu. Politički lideri su razapeti između etiketiranja, demagogije, kamufliranog vlastoljublja, lažnih i ruiniranih obećanja. 

Svi vide da ova vlast nije u stanju da pravedno, iskreno i dugoročno rješava nagomilane probleme. Svima je jasno da su ovi izbori početak kraja okamenjene vlasti. Zato je Đukanović lično preuzeo ulogu vatrogasca, jer i sam ne vjeruje u uspjeh kampanje koju bi prepustio sumnjivim saborcima ili sinekurističkim saveznicima. Ali, njegov ključni oslonac su i ovoga puta njegovi protivnici.    

To je ona ista mitološka opozicija, koja svih ovih godina nije u stanju da formuliše pobjedničku politiku niti da se oslobodi dezorijentisanih i potrošenih lidera. Opozicija, rasuta u besplodnim kolonama, ostavlja utisak raspojasane vojske sa pomiješanim zastavama, skrivenim i pobrkanim ciljevima i prigrljenim velikosrpskim idejama. Zato su ovi izbori nastavak kraja nedržavotvorne opozicije.    

Konačno, kada bi izborni proces bio oslobođen od raznih strahova i sitnih kalkulacija, koruptivne prakse i stranačkih pritisaka i kada bi se građani izjašnjavali onako kako stvarno misle – nema sumnje da bi većina birača odbacila predstojeće izbore. Međutim, pošto se to neće desiti, crnogorsko društvo će moći da nastavi da njeguje iluzije i samoobmane, svoje vještačke i stvarne podjele i sve to pod okriljem dominirajuće parazitske političke klase.

Ipak, ostaje tračak nade da će se nakon izbora, koji neće donijeti  ništa suštinski novo, otvoriti proces političkog otrežnjenja čiji ishod može postepeno pokrenuti poželjne promjene.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *