Saopštenje za javnost 02.08.2012.

Pravedna Crna Gora

Crnogorske opštine su najvećim dijelom primjer nesposobnih lokalnih samouprava. Pritom, svejedno je da li su opštinske vlasti u rukama DPSa ili neke od stranaka koje su opozicija na državnom nivou.

Zabrinjava činjenica da se nakon dvodecenijskog višestranačja, za preko 80% lokalnih samouprava može konstatovati da se radi o primjerima zaludne decentralizacije vlasti. Lokalni političari, osim što njih oko dvije hiljade imaju status javnog funkcionera, uglavnom predstavljaju raskošan primjer nemaštovitih, nesposobnih ili koruptivnih predstavnika opštinske vlasti. To se najbolje vidi u fiskalnoj malokrvnosti opština koje su gotovo od reda u budžetskom deficitu, iako se na njihovom području nalazi oko 114 hiljada praznih i sezonskih stanova. Iako porez na nepokretnosti predstavlja izvorni prihod lokalnih samouprava, opštinske vlasti nijesu sposobne da ga naplate   ali jesu da zapošljavaju stranačke aktiviste ili da kukaju zbog ograničenih nadležnosti.

Takođe, rijetki su primjeri lokalnih samouprava koje su na bilo koji način uspjele da privuku ili podstaknu preduzetništvo, ali su zato sve opštine spremne da nameću takse i paraporeze i uredno naplaćuju najviše poreze u okviru predviđenih zakonskih rješenja. U tom pogledu, vlasti u Podgorici nude najsvežiji primjer opštinskog reketiranja preduzetništva.

Naime, uprava gradonačelnika Mugoše i ove godine je uvela tzv. godišnju naknadu za pristup opštinskom putu i to tako što je najvećem broju firmi razrezala namet u iznosu od 700 eura, koji je inače prošle godine iznosio 150 eura. I ovaj primjer »jačanja poslovnog ambijenta« pokazuje kako DPS rješava budžetsku krizu, do koje je i došlo jer je narodne pare čuvao kao svaka  nezasita crnogorska izjelica.     

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *