+9999-9999999 example@gmail.com

Saopštenje za javnost 14.11.2012.

Pravedna Crna Gora

Crnogorska postizborna međustranačka politika biće nastavak starih  netrpeljivosti, iznuđenih i neiskrenih saveza, providnih manipulativnih poruka i praznih obećanja.

Opadajuća vladajuća koalicija zbijena oko nezamjenljivog ali istrošenog Đukanovića teško može mijenjati sistem i aktuelne prilike a da pri tome ne posiječe i vlastite korijene. Nasuprot njoj, stara prepakovana opozicija, ojačana novim parlamentarnim saveznikom,  još teže je u stanju da stvori postojan politički savez. U predstojećim međustranačkim sukobima Đukanović će i dalje biti nadmoćan u državotvornoj i spoljnopolitičkoj igri, ali će mu kamen oko vrata biti unutrašnja politika, vlastita stranka, duhovi prošlosti i interesni dvorski krugovi.

S druge strane, parlamentarna opozicija sa svojim alhemijskim i komičnim muljanjem nepomirljivih principa, kamufliranim velikosrpstvom, zagovaranjem personalnih lomača i neuvjerljivim liderima teško može ponuditi ozbiljnu alternativu. Crnu Goru očekuje dolazak starog premijera čiji je ključni cilj produžetak vlasti uz sporadično grebanje po površini nagomilanih društvenih problema. Istovremeno, gledaćemo jalovu i manikiranu opoziciju čiju politiku teško može osnažiti zapaljiva retorika a još manje lutanje kroz maglu suprostavljenih načela.

Sve ovo zajedno je potvrda teze da ključne ideje Pravedne, koje objedinjavaju korjenite sistemske reforme, modernizaciju društva i čvrsto utemeljenu državnost, nemaju uporište u dominirajućoj političkoj klasi. Zato, javnost mora da se pomiri sa činjenicom  – da će teško ići promjene na bolje, da su promjene na gore uvijek moguće, dok je realno očekivati da politika nultog pomjeranja bude optimalan vladin  proizvod.