Saopštenje za javnost 16.08.2012.

Pravedna Crna Gora

Ni jedna zemlja u Evropi nije dopustila da se njena kulturna dobra u posljednje dvije decenije toliko upropaste kao što je to Crna Gora. Đukanovićev režim će ostati upamćen po tome što je dopustio da se crnogorska kulturna baština temeljito razori i devastira.

Zato je u Crnoj Gori komično svako pozivanje na Zakon o zaštiti kulturnih dobara, jer se od oka može viđeti u kojoj mjeri su evropske konvencije o kulturi, propisi Savjeta Evrope i međunarodna regulativa mrtvo slovo na papiru. Iako su resorni  organi posljednih godina popisali brojne slučajeve uništenja i devastacije kulturnog nasljeđa i pritom utvrdili da je potrebno oko 250 miliona eura za elementarno očuvanje spomeničke kulture, vladajuća koalicija je postala primjer najgore ravnodušnosti prema crnogorskom kulturnom identitetu.  Kada se zna da je od 357 registrovanih nepokretnih spomenika kulture blizu 70% upropašćeno, onda je sasvim jasno u kojoj mjeri je ovoj vlasti stalo do zakonite i civilizovane kulturne politike. Pritom, dopuštajući Srpskoj pravoslavnoj crkvi da nanese trajnu štetu najvećem broju crkava i manastira, uključujući kompleks Cetinjskog i Ostroškog manastira, Đukanovićev režim je od prvog dana postao saučesnik u razaranju crnogorske kulturne baštine.

Višedecenijski agresivni i primitivni nasrtaji Srpske pravoslavne crkve na crnogorsko kulturno nasljeđe ne iznenađuju nikoga ko razumije asimilatorsku velikosrpsku klerikalnu politiku, ali ne smije se zaboraviti da je vladajući  DPS dao presudan doprinos vandalizaciji Crne Gore. Zato je pitanje smjene ove vlasti, jednako kao dovođenje Srpske pravoslavne crkve u okvire zakona, posao od prvorazrednog nacionalnog interesa. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *