Saopštenje za javnost 18.02.2014.

Pravedna Crna Gora

Kako se bliže proljećni lokalni izbori crnogorska politička scena postaje sve nervoznija, dinamičnija i neizvjesnija. Nakon zasluženog gubitka Ulcinja i prvog poraza u procesu reforme izbornog zakonodavstva, DPS prerano pokazuje strah od predstojećeg političkog raspleta. To se jasno vidjelo prilikom usplahirenog privođenja i zatvorskog zadržavanja grupe društvenih i političkih aktivista čiji nedavni protest sigurno nije mogao ugroziti vlast na način kako je ona prije dvije i po decenije uspostavljena.

Postaje jasno da predstojeći izbori, prije svega oni u Podgorici, kod DPSa i širih krugova režima unose strijepnju i nesigurnost. To je i razlog što se tzv. državotvornost DPSa sve više topi u Amfilohijevom naručju, pritom tražeći saveznike među ugaslim ostacima velikosrpske politike.

S druge strane, SDPCG i SNP su sve više suočeni sa posljedicama svoje podvojene, odnosno namigujuće politike. Ove dvije partije će morati da se jasno opredijele tako što će – postati dio politike koja može poraziti DPS ili će se pretvoriti u trajno poniženu, odnosno novu regrutnu frakciju Đukanovićeve pozne vlasti. Konačno, proljećni  izbori mogu biti snažan udarac okamenjenom režimu, ali samo pod uslovom da se SDP izvuče ispod DPSovog šinjela, kao i da ostatak opozicije makar ovoga puta izbjegne da liči na nedisciplinovani provincijski cirkus.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *