Saopštenje za javnost 21.10.2012.

Pravedna Crna Gora

Dugoročan oporavak i razvoj Crne Gore zavisiće od tri krupne stvari: prva je – smjena Đukanovićevog režima od strane reformske državotvorne opozicije, druga je – demontiranje partitokratije kao parazitskog sistema  podržanog od  većine stranaka i treća je – marginalizacija velikosrpske ideologije.

Tek završeni izbori, bez obzira na predstojeću obnovu vlasti pod vođstvom uzdrmanog DPSa, značajno su otvorili pitanje budućih promjena. Ali, to će u velikoj mjeri zavisiti od sazrijevanja neuvjerljive i limitirane opozicione većine i karaktera njenih lidera.

Za razliku od promjene vlasti, reforma partitokratskog poretka će biti teži zadatak jer ona podrazumijeva suštinsku transformaciju otuđene političke klase. Najmanje je argumenata koji potvrđuju političku liberalizaciju vladajućih krugova ili iskrenu posvećenost građanskoj demokratiji njihovih dominirajućih protivnika.

S druge strane, ohrabrujuća je vijest da je Sud u Strazburu donio presudu kojom se odbacuje  tužba koju je podnijela jedna od eparhija Srpske pravoslavne crkve, naročito ako imamo u vidu dosadašnju jalovu i manipulativnu identitetsku politiku crnogorskih vlasti. Međunarodna pravda, u nedostatku presuda domaćih sudova i pored namjerne pasivnosti izvršne vlasti, pruža nadu u pogledu ograničavanja bahatog velikosrpskog klerikalizma u Crnoj Gori.

Konačno, budućnost Crne Gore traži odgovornu državnu politiku koja bi objedinila proevropsku modernizaciju sistema i moralni preobražaj društva. Međutim, to nije moguće bez demokratske smjene vlasti, transformacije političke klase u dio ozbiljne društvene elite i svođenja domaćeg velikosrpstva na nivo neukusnog političkog folklora.       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *