Saopštenje za javnost 23.11.2012.

Pravedna Crna Gora

Nesposobnost i nevoljnost crnogorskog pravosuđa da riješi slučaj zločinačke deportacije Muslimana još jednom potvrđuje da je u sadašnjim okolnostima nemoguće pravedno suočavanje Crne Gore sa neslavnom prošlošću. Besmisleno je očekivati da je u državi u kojoj isti ljudi i iste stranke više od dvije decenije čine ubjedljivu većinu moguće voditi odgovorne krivične procese.

Samim tim, naivno je zahtijevati da se krivično pravosuđe ponaša u duhu pravne države ako znamo da društvom i dalje dominiraju političke snage koje su stvarno i ideološki vladale u vremenu zločina. U ovom slučaju ne radi se samo o tome da je vladavina zakona na marginama realnog poretka, već je  i kroz ovaj primjer očigledno da crnogorske pravosudne reforme daju slabe rezultate. Zato i ne čudi kada se suočavamo sa razočaravajućim procesima koji se ogledaju u tome što su zločini nesumnjivi, zločinci nepoznati, sudski postupci neefikasni a kazne nedostižne.

Pritom, ostaje samo stari politički zaključak – nema izgradnje pravednog društva dok DPS ne pređe u opozicione klupe. Uostalom, ispravno je da se  pridruže svojim  nekadašnjim velikosrpskim saveznicima i  braniteljima zločinačke politike a današnjim lažnim reformatorima. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *