SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Predsjednički izbori su produbili političku krizu i pokazali da je Crna Gora i dalje polarizovana oko predsjedničkih kandidata čije su karijere vezane za loša vremena i još gore politike. Zato se i moglo očekivati da izborna trka između nekadašnjih kolega u marionetskoj vladi a sadašnjih predstavnika mrziteljskih politika neće dovesti do neupitnog rezultata. DPS je još  jednom pokazao svoje osiono lice, ignorišući neustavnu kandidaturu g. Vujanovića i misleći da državotvornom demagogijom i kontrolom nad institucijama može glatko dobiti izbore. Međutim, DPS je previdio činjenicu da takvom politikom gradi opasno nepovjerenje u državne ustanove i rasplamsava sumnje u svoj izborni rezultat. S druge strane, DF i njegovi voljni i iznuđeni saveznici, kao promoteri promjena zasnovanih na populističkoj nedržavotvornoj politici,  žele da zvanični tijesni izborni ishod pretvore u svoju pobjedu. Time su otvorena vrata za vaninstitucionalne sukobe dvije  politike koje Crnu Goru zajednički jedino mogu pogurati unazad.  Propuštena je šansa da se kandidovanjem drugačijih ličnosti koje bi promovisale vizionarsku politiku relaksira crnogorsko društvo i država posveti reformskim procesima. S druge strane, sadašnji konfrotirajući ishod pokazuje da na ovim izborima suštinski nema pobjednika, baš kao što nema   stabilnosti, niti ima promjena. Zato je poražena ideja ustavne i građanske demokratije, ali  i zatamnjena nada u državotvornu i  pravednu Crnu Goru iako je postojalo makar 2025 građana koji su bili spremni da bezrezervno podrže treći politički put.

Podgorica, 18.04.2013. god.

Predsjednik IO